Zauważyliśmy, że używasz nieobsługiwanej przeglądarki. Witryna TripAdvisor może nie być wyświetlana poprawnie.Obsługiwane są następujące przeglądarki:
Windows: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome. Mac: Safari.
Pobliskie hotele
Recenzje (731)
Filtruj recenzje
731 wyniki
Oceny podróżnych
181
236
180
73
61
Typ podróżnego
Okres roku
JęzykWszystkie języki
Więcej języków
Oceny podróżnych
181
236
180
73
61
Zobacz opinie podróżnych:
Wybrane filtry
Filtruj
Trwa aktualizowanie listy...
2 z 7 wśród 731 recenzji
Zrecenzowano: 11 sierpnia 2019

Hotel położony w spokojnej okolicy. Niedaleko piaszczystej plaży. Woda w morzu w sierpniu czysta i ciepła. Sam hotel przeznaczony raczej dla rodzin z dziećmi. I to koniec plusów. Hotel do remontu. Wrażenie jakbyśmy przenieśli się 20 lat wstecz. Brudny, okropny zapach wewnątrz hotelu. Pokoje stare, nieremontowane. Rozlatujące się meble- drzwi do szafy, których nie można zamknąć z urwanymi zawiasami. Szafy i drzwi z lat 80. Baterie w łazience brudne i zniszczone. Sejf na jakiś dziwny kluczyk.Pokoje sprzątane codziennie, ale bardzo niedokładnie - włosy i kurz na podłodze i pod łóżkiem. Niedomyta i nieodkażana armatura łazienkowa. Pleśń na kaflach w łazience. Kurz na meblach to standard. Brzydki zapach z klimatyzacji. Restauracja przypomina ogromny chlew. Brudno, brudno i jeszcze raz brudno. Brudne stoliki, krzesła,meble, podłoga. Wszędzie resztki jedzenia. W załamaniach krzeseł. Bardzo brudne kieliszki i talerze, sztućce z resztkami jedzenia. Trzeba je samemu wycierać przed jedzeniem. Na zwróconą uwagę co do czystości w restauracji hotelowej i brudnym naczyniom obsługa restauracji stała się niemiła a kelnerka podając nam nowe kieliszki robiła to w bardzo agresywny i nie przyjemny sposób. Na stole papierowe obrusy lub zupełny ich brak przez wiele dni. Podkładki wielokrotnego użytku na stołach zamiast obrusów. Nieuprzejma obsługa restauracji. Jedzenie monotonne, codziennie na śniadanie to samo. Jedzenie fatalnej jakości - marketowe z dolnej półki. Tak obrzydliwe śniadania i kawa w ekspresie, że na śniadanie przez tydzień wybierałam tylko naleśniki smażone na bieżąco, bo nic innego nie nadawało się do zjedzenia. Kolacje tematyczne, ale niestety monotonne. Małe ilości warzyw, pomidory i ogórki cięte jak dla bydła w grube plastry - kawałki. Polecam jedzenie smażone na bierząco. Basen czysty i przyjemny.
Szanowni Państwo w opisach Costa Dorada i miejscowości La Pineda jest sielski obraz piaszczystych plaż i krystalicznie czystej wody i to prawda. Ale nie ma ani słowa o tym, że ok. 4,5 km od hotelu znajduje się ogromny port przeładunkowy w Tarragonie. Zakłady chemiczne i to nie jeden czy dwa ale ogromny kombinat przeróżnych zakładów przemysłu chemicznego. Wieczorem bardzo dobrze oświetlony. Tzw. strefa przemysłowa. Z plaży po lewej stronie widoczne są zabudowania kombinatów chemicznych, co psuje widok. Zakłady BASF i inne produkujące chemię. Widok straszny. Jak można budować hotele w tak bliskiej odległości od strefy tak wysoko zurbanizowanej jak ta w Tarragonie? Okropne wrażenie. Szok i niedowierzanie. Gdybym wcześniej wiedziała o takiej odległości zakładów chemicznych nigdy nie wybrałabym hotelu w takiej lokalizacji. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z tym, że w takiej okolicy znajdują się miejscowości wypoczynkowe. Nieprawdopodobny szok dla mnie. W opisie okolicy hotelu nie ma nawet wzmianki o Srefa Urbanizacion. Leżąc na plaży widzimy statki wpływające do portu. I bynajmniej nie są to jachty, ale ogromne statki przeładunkowe. Wybrzeże Costa Dorada to strefa wysoko uprzemysłowiona z produkcją energii jądrowej na czele. I żeby nie było Costa Dorada ma piękne plaże i morze, ale ma też strefy przemysłowe. I trzeba sobie zdawać z tego sprawę wybierając wcześniej ten kierunek. Od wielu lat podróżuję i spędzam wakacje poza granicami Polski. Byłam w wielu hotelach, ale ten hotel zrobił na mnie najgorsze wrażenie jak do tej pory. Wiem, że hotel 3 gwiazdkowy może być czysty i pozostawiający dobre wrażenie. Opuszczając ten hotel pierwszy raz cieszyłam się, że wyjeżdżam z hotelu. Nikomu nie poleciłabym tego miejsca, chyba że chce mieszkać w przestarzałym, obskurnym i zatęchłym miejscu. Poziom tego hotelu i świadczonych usług jest bardzo niski. I nie chodzi tu o ilość gwiazdek tylko o traktowanie turysty jak człowieka.

Wskazówka dotycząca pokoi: Pokoje od strony ulicy są cichsze. Od basenu animacje do 24.
Termin pobytu: sierpień 2019
    • Obsługa
Recenzja napisana w ramach programu partnerskiego z Tui.pl
Dziękujemy, Ewaphilosophy
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: HotelesBest, Manager, Hotel Best Sol D'OrOdpowiedź udzielona 16 sierpnia 2019
Tłumaczenie Google

Dear guest,

I am truly sorry that we missed the mark on so many levels during your recent stay. We typically do far better, but it is clear we did not live up to expectations during your stay. I would offer that you consider contacting me directly so we could discuss further. Otherwise, please know that the hotel is undergoing a complete transformation that will address a number of concerns. Again, you have my most sincere apology.

Remain well and kind regards, Best Sol Dor Management

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 4 sierpnia 2019

Hotel mieści się w turystycznej części miasta, oddalony nieznacznie od centrum, ale dla nas to był plus, 5-7 minut do piaszczystej plaży. Sam hotel oceniam bardzo pozytywnie przeznaczony dla rodzin z dziećmi ( mały park wodny - jedna informacja: w basenach słona woda ) ) dlatego osoby ceniące ciszę po 2-3 dniach mogą być zmęczone gwarem zabaw dziecięcych. Kuchnia urozmaicona i dobra z uwagi na dużą ilość osób zdarzają się kolejki do sali jadalnej. Personel życzliwy i pomocny choć zdarzył się wyjątek na recepcji, zakładam, że pani była pierwszy dzień w pracy. Pokój sprzątany codziennie. Spędziliśmy w nim 10 udanych dni.
The hotel is located in the tourist part of the city, slightly away from the center, but for us it was a plus, 5-7 minutes to the sandy beach. The hotel itself is very positively designed for families with children (a small water park - one information: in the pools salt water)) therefore, people who value silence after 2-3 days can be tired of the bustle of children's play. The kitchen is varied and good due to the large number of people there are queues to the dining room. The staff was friendly and helpful although there was an exception at the reception desk, I assume that you were the first day at work. Room cleaned every day. We spent 10 successful days in it.

Termin pobytu: lipiec 2019
  • Typ podróży: Podróż z rodziną
    • Pokoje
    • Czystość
    • Obsługa
1  Dziękujemy, Rafał R
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: HotelesBest, Manager, Hotel Best Sol D'OrOdpowiedź udzielona 5 sierpnia 2019
Tłumaczenie Google

Dear Guest,

We would like to thank you for your positive comment!!
It is very nice to hear that you have enjoyed your stay and we hope to welcome you again in a near future!

Kind regards,

Gaizka Muñoz
Manager hotel

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 30 czerwca 2019

Recenzja dotyczy całego pobytu.

Odnośnie plusów:

hotel bardzo dobrze zlokalizowany, położony ok. 5 minut spacerem od plaży, przystanku autobusowego i głównego deptaka. Plaża piaszczysta, szeroka, czysta, w przeciwieństwa do centrum Salou niezbyt zatłoczona. Sama miejscowość (La Pineda) typowo turystyczna, z licznymi restauracjami. Generalnie dla osób, które nie są nastawione na imprezowanie. Dojazd z lotniska w Barcelonie ok, 1,5 godziny. Bardzo dobre połączenia autobusowe (Bus Plana) do Tarragony (koniecznie trzeba zobaczyć), Cambrils, centrum Salou, Reus i Barcelony. Warto wykupić kartę na dziesięć i więcej przejazdów (T-10). Gośćmi hotelowymi są głównie Rosjanie i Hiszpanie. Generalnie miasto nastawione jest na turystów z Rosji, co widać na każdym kroku. Piękne trasy spacerowe do centrum Salou. Obsługa hotelowa miła i pomocna. Hotel czysty, pokoje są sprzątane codziennie. Z animacji, baru i basenu nie korzystałem. Uważam, że lepiej wybrać pokój od strony ulicy niż placu hotelowego. Blisko hotelu znajduje się sklep spożywczy. Można wypożyczyć rower, ale nie wiem za ile, bo nie korzystałem. Spokojnie można dogadać się po angielsku, przynajmniej w prostych sprawach. Łóżko dosyć wygodne, dużo miejsca na ubrania, pościel czysta, a ręczniki są często wymieniane. W łazience można skorzystać z suszarki do włosów. Balkon spory z plastikowymi krzesełkami. Okolica spokojna, wieczorami słychać jedynie animacje hotelowe. Nie stwierdzono pijanych Anglików, Rosjan czy innych, miejscowość raczej wybierana przez rodziny z dziećmi i osoby starsze. W centrum miasteczka park wodny. Generalnie atutem La Pinedy jest plaża, dogodne położenie względem innych miast i spokój w porównaniu z centrum Salou (jeżeli dla kogoś to plus). Dobry wybór dla rodzin z małymi dziećmi i osoby starsze.

Odnośnie minusów:

hotel typowo z lat 90, wtedy też pewnie przeszedł ostatni remont. Pokoje wymagają odświeżenia. Łazienka: cieknący kran, lustro do wymiany, niestabilna toaleta, brak szczotki do toalety (nie wiem czy to taki standard?). Pokój: sufit wyglądał tak, jakby miał niedługo odpaść z niego tynk, a grzejniki od nowości nie były malowane. Lampa sufitowa świeciła tak, że w zasadzie w ogóle nie świeciła. Telewizor co prawda był względnie nowy, ale nie działał pilot (ostatecznie został wymieniony). W pokoju nie działało Wi-Fi, co miało być w cenie. Tym samym jeżeli ktoś ma zamiar korzystać z internetu, warto zadbać o wykupienie odpowiedniego pakietu GB w Polsce. Nie wiem czy działała klimatyzacja, bo nie była mi potrzeba, choć nie było pilota do niej. W pokoju brak lodówki (za dodatkową opłatą) i sejfu (za dodatkową opłatą). Dostaliśmy pokój, który był położony prawdopodobnie w pobliżu agregatu prądu lub klimatyzacji hotelowej (?). Całą noc i dzień urządzenie to włączało się i wyłączało. Dla osób z problemami ze snem, oznaczałoby to w praktyce brak możliwości zaśnięcia, bądź ciągłe wybudzanie się. Dlatego też koniecznie unikajcie pokojów, które są położone w bezpośrednim sąsiedztwie schodów pożarowych (!). W obawie przed otrzymaniem innego pokoju, a to na parterze przy placu hotelowym (jeszcze gorsza opcja), nie poprosiłem o zmianę. Na całe szczęście nie mam problemów ze snem. Co do restauracji: posiłki w miarę dobre, choć monotonne i w większości tłuste. Są owoce, są desery, jedzenie na bieżąco uzupełniane. Bywały sytuacje, że na samo wejście to restauracji trzeba było stać w kilkudziesięcioosobowej kolejce. Jeżeli chce się skorzystać z dań smażonych na poczekaniu, również należało się ustawić w sporej kolejce. Owoce morza stwierdziłem jedynie raz w ciągu 7 dniowego pobytu, więc nie ma co liczyć na krewetki, małże itd. Wędliny, parówki i kiełbasy słabej jakości. Brak regionalnych wędlin lub serów (co w innych hotelach 3 *** w Hiszpanii, które odwiedzałem było standardem). Napoje do obiadu i kolacji dodatkowo płatne, do śniadania bez ograniczeń, w tym cava (katalońskie wino musujące). Jeżeli chodzi o obsługę restauracji to panuje tam zamieszanie. Zdarzało się, że wobec braku miejsca trzeba było stać przy stoliku 5-10 minut, zanim obsługa posprzątała po poprzednim gościu. Przed wejściem do restauracji należało podać numer pokoju, co akurat było zrozumiałe. Obsługa miła i na ile to możliwe pomocna - brak zastrzeżeń. Reasumując, jedzenie było poprawne, choć tłuste i mało urozmaicone, obsługa nie radziła sobie z tyloma gośćmi. W hotelu winda, basen, automaty z przekąskami, bilard i podobno darmowe SPA (tak mówił rezydent).

Podsumowanie:

największym plusem hotelu jest jego położenie i względnie atrakcyjna cena poza ścisłym sezonem. Należy zapoznać się z plusami i minusami hotelu i dokonać świadomego wyboru, aby nie być później rozczarowanym. W Hiszpanii byłem już pięciokrotnie, w hotelach 3*** i hostelach, a ten był zdecydowanie najgorszy. Z drugiej strony położenie tego hotelu jest na tyle atrakcyjne, że jeżeli ktoś traktuje hotel jako bazę wypadową, a cena będzie akurat przystępna, to można pogodzić się z niskim standardem (pod warunkiem, że nie dostanie się pokoju blisko schodów pożarowych, o czym powyżej). W związku z powyższym ani nie polecam tego hotelu, ani też nie odradzam jego wyboru. Osobiście dokonałem świadomego wyboru, nie przewidziałem tylko hałasu w dzień i nocy. Nie żałuję wydanych pieniędzy poza szczytem sezonu (lipiec i sierpień), jednocześnie nigdy nie zdecydowałbym się na ten hotel, jeżeli miałbym zapłacić więcej.

Wskazówka dotycząca pokoi: Koniecznie unikajcie pokojów położonych w bezpośrednim sąsiedztwie schodów pożarowych.
Termin pobytu: czerwiec 2019
  • Typ podróży: Podróż z ukochaną osobą
    • Jakość noclegu
    • Pokoje
    • Obsługa
4  Dziękujemy, lukaszK86
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: HotelesBest, Manager, Hotel Best Sol D'OrOdpowiedź udzielona 15 lipca 2019
Tłumaczenie Google

Dear guest,

We first would like to thank you for your trust and for choosing our hotel Best Sol Dor for your holidays in Salou as well as for your extended feedback on your latest holiday experience among us. We appreciate your praising comments related to the cleaning, and our new pool.

Once again, thank you for your visit and the courtesy of your time; we hope that you had a pleasant journey back home and look forward to welcoming you back in the near future.

Kind regards,

Hotel Management Best Sol Dor

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 2 sierpnia 2018

Hotel położony w super lokalizacji, wszedzie blisko sklepy,restauracje,deptak. Hotel nie najnowszy,pokoje niezbyt duże,klimatyzacja w cenie, brak lodówki, spore balkony. Restauracja spora ale bardzo tłoczna, czasami trzeba bylo czekac w kolejce na wolny stolik. Jedzenie dobre, codziennie wieczory tematyczne, świeże owoce. Do kolacji napoje dodatkowo płatne, trochę brudne talerze.
Basen spory ale jak na tak duży hotel wiecznie zatłoczony, dobrze że piękna plaża 2 min. za rogiem,piaszczysta, bardzo długo płytko-woda cieplutka(koniec lipca).
Okolica bardzo ładna, wieczorne spacery promenadą, liczne restauracje, sklepiki.
Dojazd z lotniska Reus 15 minut.
Bardzo polecam, hotel w bardzo korzystnej cenie w super loakalizacji!!!

Termin pobytu: lipiec 2018
  • Typ podróży: Podróż z rodziną
    • Jakość noclegu
    • Czystość
    • Obsługa
Dziękujemy, Katarzyna B
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: BestHotels2018, Manager, Hotel Best Sol D'OrOdpowiedź udzielona 6 sierpnia 2018
Tłumaczenie Google

Dear Katarzyna B,

Thank you for taking the time to leave us a review on your recent stay with us.
I am delighted to hear you thoroughly enjoyed your visit with so many positive comments and we certainly hope we can have you back soon.

Best regards,



Hotel Management

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 6 lipca 2018 z urządzeń przenośnych

Hotel dla niewymagających tak jak ktoś tu już wspomniał. Na plus hotelu bardzo dobre położenie blisko deptaka, bardzo ładnej plaży natomiast to co jest na minusie to wygląd pokoi. Basen na terenie hotelu bardzo sympatyczny plac zabaw i generalnie jak na moją ocenę po wielu i wyjazdach do kurortów tylko ten pokój był zbyt mały i zbyt spartański. Posiłki w hotelu tak na 3 plus bardzo dużą wadą jest to że w czasie okresu wakacyjnego jest duży tłok i często trzeba czekać wręcz w kolejce żeby być Wpuszczony do restauracji. W restauracji też duży harmider i przepychanie się. Podsumowując bardzo mile spędzony czas w świetnej lokalizacji hotelu aczkolwiek trzeba być przygotowanym na kilka wad tego miejsca fajnie że naprzeciwko hotelu restauracja Bar i sklep.

Termin pobytu: lipiec 2018
Typ podróży: Podróż z rodziną
2  Dziękujemy, Ben1002
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: BestHotels2018, Manager, Hotel Best Sol D'OrOdpowiedź udzielona 12 lipca 2018
Tłumaczenie Google

Dear Ben1002,

We are glad that, in general, you enjoyed your holidays with us and that you enjoyed our facilities and our location. We take note of your suggestions in order to improve our services.

We hope to see you soon again.

Kind regards,



Hotel Management

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Wyświetl więcej recenzji