Zauważyliśmy, że używasz nieobsługiwanej przeglądarki. Witryna TripAdvisor może nie być wyświetlana poprawnie.Obsługiwane są następujące przeglądarki:
Windows: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome. Mac: Safari.

“Niby jaskinia, ale za to jaka”
Postojna Caves — recenzja

Postojna Caves
Nr 1 wśród 13 atrakcji (Postojna)
Certyfikat jakości
Więcej informacji o atrakcji
Informacje o atrakcji
Zalecany czas pobytu: 2–3 godziny
Przydatne informacje: Zajęcia dla młodzieży
Zrecenzowano 12 lipca 2015

Nie ważne ile jaskini odwiedziliście, tej nie można pominąć. Jest naprawdę wyjątkowa. Część trasy przejeżdża się dwutorową kolejką (co trwa ok. 10 minut), co pozwala zarówno kontemplować niezwykłe nacieki skalne bez nerwowego spoglądania pod nogi, ale cieszyć się i samą jazdą (to nie rollercoaster, ale gwarantuje przeżycia). Następnie zwiedza się 1,5 kilometrowy odcinek na piechotę. Powrót następuje także kolejką (kolejne 10 minut). Dzięki systemowi audio (także w języku polskim; 3,5 euro bez którego wycieczka traci sens) można dowiedzieć się wielu ciekawostek o jaskini, zwrócić uwagę na to czego inaczej moglibyśmy nie zauważyć. Koniec wycieczki kończy oglądanie płaza - odmieńca jaskiniowego będącego jednocześnie maskotką Postojnej.
Wszystko jest fantastycznie zorganizowane. Wokół kilka punktów z jedzeniem, restauracje, sklepiki z pamiątkami.
Poza jaskinią można zwiedzać muzeum (WARTO), zamek oraz wiwarium.
Na zwiedzanie samej jaskini należy zarezerwować ok. 2 godzin razem z kupnem biletów, w sezonie być może i więcej.
Cena 22,9 euro za zwiedzanie jaskini. Przy kupnie biletów do wiwarium, muzeum, czy zamku otrzymujemy zniżkę (pracownicy Postojnej pomagają wybrać pakiet).
W środku jaskini temperatura wynosi 10 stopni, więc trzeba zabrać coś cieplejszego (lub zapłacić 3,5 euro za wypożyczenie na miejscu płaszcza).

1  Dziękujemy, PMilka
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Napisz recenzjęRecenzje (4 814)
Oceny podróżnych
Typ podróżnego
Okres roku
Język
Filtrowanie

52 z 56 wśród 4 814 recenzji

Zrecenzowano 2 lipca 2015 z urządzeń przenośnych

Przyjeżdża klient.
Pierwszy jest parking dla grup w autokarach. Drugi jest kemping dla wozów kempingowych. Trzeci jest.... Tylko dla pracowników . A czwarty, kawałeczek dalej dla klienta indywidualnego. "sorry, we know that but you know..." we have got it in deep a$$. Szkoda. Jeśli macie dziecko w wózku to jeszcze gorzej-schody.... Nie warto kupować biletów w internecie. Nie ma tłumów i kasy są prawie puste a od razu można kupić audio guide po polsku (a w internecie takiej opcji nie ma). obsługa grup audio to też nieporozumienie - najpierw gonitwa a później czekanie na grupę z przewodnikiem. Generalnie, sama jaskinia jest interesująca, ale oprawa prawie jak za komuny . Chyba, że założenie jest takie: klienci i tak przyjadą, nawet jak będziemy ich kopać w D...

Dziękujemy, Wojtek K
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: SabinaPJ, Manager, Postojna CavesOdpowiedź udzielona 12 sierpnia 2015
Tłumaczenie Google

Dear visitor,
many thanks for your visit and feedback. Postojna Cave is located within the Postojna Cave Park, part of which is the infrastructure you have described. The entrance can be reached following a pleasant shady footpath with rest areas along the way and wherever there are steps inside the park there are also footpaths without any steps right next to. Folding wheelchairs can be used anywhere inside the park and also during tours of Postojna Cave, as there are no steps inside of it that would prevent visitors from doing so. As regards the queues at the ticket office, the situation varies greatly; during the high season, the queues can be very long. Thus, online ticket purchase is a very good option as you can collect the purchased tickets without having to wait, while audio guides available in 15 languages can be paid for on the spot. Underground caves are a special environment where no one is allowed to walk unaccompanied. This also applies to groups using audio guides, which stop at the same places as groups accompanied by cave guides, the difference being that these visitors listen to the commentary in their respective languages. We are sorry if you understood the instructions provided by our staff any differently.

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano 10 grudnia 2014

Niezwykłe miejsce warte zobaczenia na własne oczy...nasze jaskinie to jak kopciuszki przy tym olbrzymie...Do tego możliwość zobaczenia odmieńca jaskiniowego, o którym wcześniej w ogóle nie słyszałem, to był dla mnie istny szok! Jadąc na południe Europy, po drodze warto zatrzymać się w Postojnej i zobaczyć te cuda natury.

Dziękujemy, wienek
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano 10 września 2014

Zalety - doskonała infrastruktura i perfekcyjnie zagospodarowany teren . Duże parkingi - 45 min gratis jeśli np. ktoś idzie rezerwować bilety. Dobra informacja i miła obsługa. Są 4 boxy dla psów i można tam bezpiecznie zostawić pupila!!!!!! Są liczne restauracje , i sklepiki . Zapominalski może kupić polar. Można wypożyczyć płaszcz przy wejściu do jaskini. Do wyboru 3 wersje zwiedzania
wszystko na stronie)
Wady - Jaskinia chyba ładna... nie wiem nie zdążyłam obejrzeć... Wagoniki którymi jedzie się na początku gnają na złamanie karku -( atrakcja dla dzieci). Część piesza polega na tym , ze przewodnik pokrzykuje cały czas na grupę i popędza ją jak stado krów . Od czasu do czasu gasi światło żeby przyspieszyć maruderów. Jaskinia jest ogromna i rozumiem ze nie da się jej zwiedzać powoli ale bez przesady.... Rozumiem ze wagoniki jadą szybko ale część piesza powinna być poświęcona oglądaniu... Do tej jaskini nie zamierzam wracać.... moloch i komercja aż do przesady

1  Dziękujemy, Anna Ł
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: SabinaPJ, Manager, Postojna CavesOdpowiedź udzielona 15 września 2014
Tłumaczenie Google

Dear visitor,
many thanks for letting us know about your opinion of the tour of Postojna Cave and the available services. We are happy to hear you have been delighted with the additional services and very sorry to hear that you have been dissatisfied with the tour of the cave itself, as we are constantly endeavouring to improve the level of our services.
As you have specifically pointed out the poor quality of our guiding services, I kindly ask you to contact me directly on my email katja.batagelj@postojnska-jama.eu and specify the date and the hour of the cave tour you have attended, so we will be able to look into the issue and make even more effort to do deal with it accordingly.
You are most welcome to come and visit Postojna Cave again. We are confident you will be delighted with your visit.
Best regards,

Katja Dolenc Batagelj
Executive Marketing Manager

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zobacz więcej recenzji
Zrecenzowano 25 lipca 2014

Miejsce niezwykłe i warte odwiedzenia. Około 2 godzin zwiedzania ,wiekszosc trasy przemierzamy kolejką ,wewnątrz jest ok10 stopni wiec kurtka moze byc przydatna;] . Przewodnik co prawda mówi aby nie robic zdjęć ale wszyscy je robią . Sugeruje wizytę w godz.przedpołudniowych ,zdecydowanie mniej zwiedzających . warto za niewielka doplata zaopatrzyc sie w elekronicznego przewodnika który podczas zwiedzania przybliży mam historie tego miejsca .

Dziękujemy, Sylwek A
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.

Postojna Caves — podobne obiekty, przeglądane przez podróżnych

Postojna, Inner Carniola Region
Divaca, Slovenian Littoral Region
 
Postojna, Inner Carniola Region
Lublana, Upper Carniola Region
 

Byłeś(-aś) w Postojna Caves? Podziel się wrażeniami!

Napisz recenzję Dodaj zdjęcia

Właściciele: A jak Twoim zdaniem przedstawia się sytuacja?

Są Państwo właścicielami tego obiektu lub kierują nim? Warto zacząć nim zarządzać w celu między innymi udzielania odpowiedzi na recenzje i aktualizowania swojego profilu.

Zarządzaj swoim ogłoszeniem