Zauważyliśmy, że używasz nieobsługiwanej przeglądarki. Witryna TripAdvisor może nie być wyświetlana poprawnie.Obsługiwane są następujące przeglądarki:
Windows: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome. Mac: Safari.
Otwarte dzisiaj: 10:00 - 18:00
Wyróżnione recenzje
Polecam

Super! Wybrałyśmy sie z grupka znajomych i akurat trafilysmy na pokaz anglojęzyczny (tzn po polsku... Przeczytaj więcej

Zrecenzowano 5 dni temu
507agataf
z urządzeń przenośnych
Weekend w Toruniu

Żywe Muzeum Piernika to obowiązkowy punkt podczas zwiedzania Torunia. Bardzo dobrze przygotowany... Przeczytaj więcej

Zrecenzowano 6 dni temu
Michal B
z urządzeń przenośnych
Przeczytaj wszystkie recenzje (1 338)
  
Recenzje (1 338)
Filtruj recenzje
1 338 wyniki
Oceny podróżnych
1 093
179
46
13
7
Typ podróżnego
Okres roku
JęzykWszystkie języki
Więcej języków
Oceny podróżnych
1 093
179
46
13
7
Zobacz opinie podróżnych:
Wybrane filtry
Filtruj
Trwa aktualizowanie listy...
23 z 28 wśród 1 338 recenzji
Zrecenzowano: 26 sierpnia 2019

Moim zdaniem to miejsce nie jest muzeum w ścisłym tego słowa znaczeniu. To raczej show którego tematem przewodnim jest historia pierników. W części pierwszej uczestniczymy w wypiekaniu pierników metodą średniowieczną, sporo śmiechu dzięki prowadzącym - Wiedźmie i Mistrzowi. Druga część to opowieści Siostry i Brata z początku XX wieku. Bardzo fajnie, dzieci i dorośli się bawią i śmieją. Szkoda że zrobionych samodzielnie pierników nie można zjeść.

Termin skorzystania z atrakcji: sierpień 2019
1  Dziękujemy, Robert K
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: Muzeum_Piernika, Ekipa Żywego Muzeum Piernika , Żywe Muzeum PiernikaOdpowiedź udzielona 27 sierpnia 2019

Nie ma co żałować, zachowując wstrzemięźliwość, oszczędzając przed zjedzeniem pierniki, zachowujecie wspaniałą pamiątkę z pobytu w Toruniu. Nie ma przecie lepszej nad piernik samodzielnie wypichcony!
Radujemy się, że wizyta w naszym muzeum sprawiła Ci tyle edukacyjnej frajdy. Mamy nadzieję, że nie zapomnisz nauk Mistrzowskich i będziesz pierniczył w domowym zaciszu.

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 21 sierpnia 2019 z urządzeń przenośnych

Najfajniejsze miejsce w Toruniu. Na prawdę warto odwiedzić, szczególnie z dziećmi, będzie trochę historycznie, ciekawie i śmiesznie. Wielkie brawa dla osób prowadzących, Mistrza, Wiedzmy, Sióstr itd.

Termin skorzystania z atrakcji: sierpień 2019
Dziękujemy, warjacek
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: Muzeum_Piernika, Ekipa Żywego Muzeum Piernika , Żywe Muzeum PiernikaOdpowiedź udzielona 27 sierpnia 2019

Skaczemy z radości w niebiosa czytając tak miłe słowa!
Dziękujemy za wspólny czas i tę recenzję. Mamy nadzieję na kolejne spotkanie przy okazji Twej następnej wyprawy do Torunia.

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 21 sierpnia 2019 z urządzeń przenośnych

Bawiłam się bardzo dobrze,troszkę żałowałam że nie można zjeść tego piernika . Aczkolwiek polecam kupić w sklepiku , naprawdę były pyszne
Pamiątka ładna ,widać że fajni młodzi ludzie prowadzą pokazy. Ogólnie polecam dla rodzin.

Termin skorzystania z atrakcji: sierpień 2019
Dziękujemy, 815dominikab
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: Muzeum_Piernika, Ekipa Żywego Muzeum Piernika , Żywe Muzeum PiernikaOdpowiedź udzielona 27 sierpnia 2019

Nie ma co zjadać owoców roboty swej - wszak nie od dziś wiadomo, że nie ma lepszej pamiątki z Torunia nad samodzielnie piernik wypichcony!
Dziękujemy i ślemy piernikarskie pozdrowienia.

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 14 sierpnia 2019 z urządzeń przenośnych

Wesoło , dowcipnie ! Super czas dla dzieci . Babcia tez zadowolona . Nie za długo nie za krótko . Świetna organizacja , trochę teorii bardzo ciekawej i praktyka . Przesympatyczni prowadzący . Wygodny zakup biletów . Polecam !

Termin skorzystania z atrakcji: sierpień 2019
Dziękujemy, ma_gorzatam136
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: Muzeum_Piernika, Ekipa Żywego Muzeum Piernika , Żywe Muzeum PiernikaOdpowiedź udzielona 16 sierpnia 2019

Mistrzowi i Wiedźmie obca metryka - do roboty w naszej piernikarni gnany jest każdy. ;)
Radujemy się, że tak dobrze, żeście się bawili z nami i mamy nadzieję, że i nieco wiedzy w czerepach ostało się wam po tym spotkaniu.
Bywajcie w zdrowiu!

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 13 sierpnia 2019 z urządzeń przenośnych

Szybko, popędzanie, już tu kulkę rozwałkować, do foremki, już już odcinamy. Równie dobrze można by z ciastoliny lepić, skoro ciasto jest macane i zagniatane ponownie przez tysiące osób. A można by przy odrobinie chęci dać możliwość dzieciom i wypieku i zjedzenia piernika

Termin skorzystania z atrakcji: sierpień 2019
4  Dziękujemy, karolayna1
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: Muzeum_Piernika, Ekipa Żywego Muzeum Piernika , Żywe Muzeum PiernikaOdpowiedź udzielona 14 sierpnia 2019

Szanowna Pani,
przykro nam, że wizyta w naszym muzeum rozczarowała Panią.
Pierniki, które wypiekamy podczas warsztatów są wyrabiane z ciasta, które zostało zrobione wcześniej przez naszych gości, mówimy o tym otwarcie, ciasto na pierniki musi bowiem leżakować odpowiednią ilość czasu.
Pierniki, które są wypiekane wspólnie to pierniki figuralne, czyli jak wskazuje sama nazwa, pamiątkowe. Dawniej pierniki były drogim suwenirem, przeznaczonym raczej do ozdoby niż do spożycia. I takie pierniki wypiekamy podczas warsztatów - wszakże nie ma lepszej pamiątki z Torunia, niż piernik samodzielnie wypieczony. Ponadto podczas pokazu nie ma możliwości stworzenia odpowiednich, przepisowych warunków sanitarnych, takich, jak w fabrykach, by pierniki, które powstaną w tym czasie były rekomendowane do spożycia.
Jednak w czasie pokazu Wiedźma Korzenna częstuje wszystkich gości piernikami wypieczonymi w naszej fabryczce, zatem każdy ma okazję spróbować korzennego specjału.

Podczas pokazów dbamy o luźną atmosferę i niespieszny klimat, jeśli tym razem było inaczej, przepraszamy. Jednak chcielibyśmy dodać, że cały pokaz w wypieku piernika jest utrzymany w pewnej konwencji - zarówno językowej, jak i historycznej. Mistrzowie cechów, ucząc swoich czeladników podkreślali swoją wyższość nad nimi i władzę nie tylko ganiąc za lenistwo lub chwaląc za robotność, ale i popędzając. Często byli w tym obcesowi i używali niewybrednego języka. W taką konwencję zaprosiliśmy Panią razem z resztą gości.
Dziękujemy Pani za tę recenzję, każda krytyczna uwaga jest dyskutowana i pomaga nam w dalszym rozwoju. Mamy nadzieję, że zapamięta Pani cały pobyt w Toruniu jako udany i odwiedzi Pani nasze miasto ponownie.
Chętnie pomówimy o szczegółach Pani wizyty i wysłuchamy uwag, zapraszamy do kontaktu mailowego: muzeumpiernika@muzeumpiernika.pl.
Ślemy piernikarskie pozdrowienia!

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Wyświetl więcej recenzji