Grudzień ładnie przystrojone i świecące miejsce polecam na wieczorne spacery wokół kawiarenki i... Przeczytaj więcej
Piękna budowla w samym sercu miasta. W otoczeniu starych kamieniczek przy wąskich uliczkach... Przeczytaj więcej
Kochani smutno mi o tym pisać ale Kalisz-najstarsze miasto w Polsce jest wymarłe.Jadąc do centrum tego miasta spodziewałem się czegoś niesamowitego, starego klimatu, wspaniałych kafejek, muzyki na każdym narożniku,kwiaciarek dostępnych całą noc tak aby ukochaną móc obdarować kwiatami nawet o 22.
Rzeczywistość jest inna, ratusz, chodniki łatane z czego się da,ostatni sort mebli w ogródkach piwnych, syf,same banki i puste lokale.Życie koło ratusza wymiera o 22, po tej godzinie strach przebywać w tym miejscu. W najbardziej reprezentacyjnym miejscu Kalisza jakiś remont zasłonięty prymitywnym ogrodzeniem.
Szkoda czasu na takie miejsca.
Ratusz jak na Kalisz wygląda ładnie. Pod ratuszem mieści się również restauracja. Warto wejść na wieże, aby zobaczyć panoramę miasta.
Tutaj zawsze od początku w ratuszu i obok ratusza odbywały się ważne dla mieszkańców tego najstarszego grodu w Polsce ważne wydarzenia oraz imprezy artystyczne. Kto się wybiera do Kalisza to proszę sobie zarezerwować czas dwóch - trzech godzin na zwiedzanie (zegar i wieża widokowa na samym szczycie ratusza wraz z ciekawą panoramą samego miasta) oraz odpoczynku i zadumie w jednym z wybranych miejsc gdzie można się posilić albo napić się kawy czy herbaty
Charakterystyczny budynek pośrodku Rynku. Oglądnąłem go jedynie z zewnątrz, ale wszystkie wrażenia przytłumił hejnał, który niezwykle głośno grany w południe z ratuszowej wierzy "na cztery świata strony" wbił mnie w ziemię. Ale fajny.
Klasyka Polskich ratuszów na naszych rodzimych zmieści. Bardzo ładnie oświetlony w nocy. Warto obejść go i podziwiać.
Polecam odwiedzenie ratusza a w szczegulnosci wiezy ratuszowej z ktorej widac panorame miasta Kalisza