Zauważyliśmy, że używasz nieobsługiwanej przeglądarki. Witryna TripAdvisor może nie być wyświetlana poprawnie.Obsługiwane są następujące przeglądarki:
Windows: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome. Mac: Safari.
Muzeum Mydła i Historii Brudu
Otwarte dzisiaj: 10:00 - 18:00
Wyróżnione recenzje
Ciekawe urozmaicenie czasu dla każdego.

Dobra atrakcja na zajęcie czasu, kiedy spędza się czas w Bydgoszczy. Uprzednio lepiej rezerwować... Przeczytaj więcej

Zrecenzowano 5 tygodnie(-i) temu
mrs-nilduenilun
,
Toruń, Polska
Cudowne interaktywne muzeum

Wspaniałe połączenie warsztatów ze zwiedzaniem. Ogromny plus dla młodego przewodnika, który... Przeczytaj więcej

Zrecenzowano: 4 września 2019
white-echo
Przeczytaj wszystkie recenzje (277)
  
Recenzje (277)
Filtruj recenzje
277 wyniki
Oceny podróżnych
206
60
9
1
1
Typ podróżnego
Okres roku
JęzykWszystkie języki
Więcej języków
Oceny podróżnych
206
60
9
1
1
Zobacz opinie podróżnych:
Wybrane filtry
Filtruj
Trwa aktualizowanie listy...
2 z 7 wśród 277 recenzji
Zrecenzowano: 4 września 2019

Wspaniałe połączenie warsztatów ze zwiedzaniem. Ogromny plus dla młodego przewodnika, który potrafił zaciekawić cała grupę zwiedzających od najmłodszych do najstarszych i zarówno ciekawie jak i merytorycznie na wysokim pzoiomie opowiedzieć historię mydła. Muzuem jest malutkie, ale zawiera ciekawe eksponaty, a większa i dłuższa wycieczka mogłaby być nużąca dla osób nie będących 'fanatykami' historii i tematu :-) Jedyną uwagą mogłoby być, ze fajnie byłoby móc dowiedzieć się więcej o działaniu składników podczas warsztatów - jakie mają działania, do czego służą, w jaki sposób? Za to można doczytać an te tematy i dopytać w sklepiku mydlanym, z którego zapas mydełek do dzisiaj mi towarzyszy i jestem nimi absolutnie zachwycona. Udało się naet znaleźć jedyne mydło nie podrażniające skóry mojego taty z atopowym zapaleniem skóry - więc jeszcze dodatkowy plus!

Termin skorzystania z atrakcji: luty 2019
Dziękujemy, white-echo
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: WaldemarBujny, Kierownik ds. PR, Muzeum Mydła i Historii BruduOdpowiedź udzielona 13 września 2019

Bardzo się cieszymy, że czas spędzony w naszym Muzeum był przyjemny i pożyteczny :)

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 2 września 2019

Odwiedziliśmy muzeum przy okazji sobotniej wizyty w Bydgoszczy.
Za bilet zapłaciliśmy po 18zł więc całkiem sporo jak na takie niewielki budynek.
Jak się później okazało, były to jedne z lepiej wydanych pieniędzy.
Na wejście czeka się około godzinki, wchodzi się tylko z przewodnikiem w mniejsze, lub większej grupie. Zaczynamy od warsztatów z tworzenia mydła które później pracownicy nam zapakują na pamiątkę. Później wraz z przewodnikiem zaczynamy zwiedzanie, jest ono podzielone na etapy w dziejach ludzkości od starożytność po dzień dzisiejszy. Starsi obserwatorzy przypomną sobie czasy PRL i późne lata dziewięćdziesiąte. Budynek choć niewielki to zapełniony po dach eksponatami.
Cała wycieczka wraz z warsztatem "budowy" mydła trwa około godzinę.
Obowiązkowy punkt w Bydgoszczy.

Termin skorzystania z atrakcji: sierpień 2019
Dziękujemy, qczarq
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: WaldemarBujny, Kierownik ds. PR, Muzeum Mydła i Historii BruduOdpowiedź udzielona 13 września 2019

Świetna charakterystyka! Dziękujemy za wizytę!

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 26 sierpnia 2019

Warto odwiedzić to muzeum, ale miejsce oferujące zwiedzającym coś jakby show: elokwentni i zabawni przewodnicy, warsztaty z produkcji mydła. Eksponaty trochę z przypadku, na zasadzie "co się nawinie to wystawimy". Ale młodzieży się podobało i to najważniejsze.

Termin skorzystania z atrakcji: sierpień 2019
1  Dziękujemy, Robert K
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: WaldemarBujny, Kierownik ds. PR, Muzeum Mydła i Historii BruduOdpowiedź udzielona 13 września 2019

Zapewniamy, że nasze eksponaty nie są przypadkowe i każdy z nich ma swoją określoną rolę :)

Dziękujemy za wizytę!

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 28 lipca 2019 z urządzeń przenośnych

Ciekawe opowieści ciekawostki dużo śmiechu dużo rekwizytów i warsztaty z robienia mydełka dla siebie. Cena bilet 18 dla dorosłego i dziecka. Bez zniżek dla tej dwójki

Termin skorzystania z atrakcji: lipiec 2019
1  Dziękujemy, Iza S
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: WaldemarBujny, Kierownik ds. PR, Muzeum Mydła i Historii BruduOdpowiedź udzielona 17 sierpnia 2019

Cieszymy się, że czas u nas spędzony był dla Państwa wesołą przygodą.
Posiadamy coś takiego jak "Bilet rodzinny" - 4-5 osób (w tym jedno dziecko) - 59 zł :)

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 15 lipca 2019 z urządzeń przenośnych

Fantastyczne, nietypowe muzeum.
Śmiechu co niemiara.
Przyjazna atmosfera.
Każdy wychodzi z własnoręcznie wykonanym mydełkiem.
Polecam. Jest to miejsce, które na pewno warto zobaczyć w Bydgoszczy.

Termin skorzystania z atrakcji: lipiec 2019
Dziękujemy, jkadamiak
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: WaldemarBujny, Kierownik ds. PR, Muzeum Mydła i Historii BruduOdpowiedź udzielona 17 sierpnia 2019

Takie opinie to balsam na nasze serca <3 Dziękujemy!

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Wyświetl więcej recenzji