Zauważyliśmy, że używasz nieobsługiwanej przeglądarki. Witryna TripAdvisor może nie być wyświetlana poprawnie.Obsługiwane są następujące przeglądarki:
Windows: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome. Mac: Safari.
TripAdvisor
Kraków
Opublikuj
Skrzynka odbiorcza
Wyszukaj

“Sos ściele się gęsto...”
Wierzynek — recenzja

Wierzynek
Nr 46 wśród 2 107 Restauracje (Kraków)
Certyfikat jakości
Zakres cen: 6 USD - 58 USD
Kuchnie: Polska, Kawiarnia
Więcej informacji o restauracji
Informacje o restauracji
Polecane, biorąc pod uwagę: Duże grupy, Kuchnia miejscowa, Specjalne okazje, Spotkania biznesowe, Romantyczny
Opcje wyżywienia: Śniadanie, Lunch, Obiad, Po godzinach, Dostawa, Ogródek, Rezerwacje
Okolica: Stare Miasto
Opis: Restauracja Wierzynek to wyjątkowe miejsce na mapie Polski, w którym w pełnej harmonii spotykają się 650-letnia tradycja ucztowania i nowoczesne podejście do sztuki kulinarnej! Przed sześcioma wiekami, w 1364 roku z inicjatywy krakowskiego kupca Mikołaja Wierzynka w jednej z krakowskich kamienic odbyła się najsłynniejsza uczta w dziejach Polski - zaślubiny wnuczki króla Kazimierza Wielkiego z cesarzem Karolem IV Luksemburczykiem. Tradycję celebrowania jedzenia i królewskiej obsługi podtrzymujemy do dziś zapraszając gości w magiczne progi Restauracji Wierzynek. Suto zastawionym stołom towarzyszy możliwość zachwytu bogactwem historycznych wnętrz. W Wierzynku możemy podziwiać niezwykłe freski i obrazy wieńczące ściany sal restauracyjnych, w tym reprodukcję XIX wiecznego obrazu Bronisława Abramowicza „Uczta u Wierzynka”. Jedyną w swoim rodzaju oprawę uczty tworzą także oryginalne kurdybany - stworzone z mistrzowską precyzją arcydzieła ścienne zdobiące wnętrza słynnej Sali Wierzynkowej. Wykonane ręcznie zgodnie z historyczną technologią produkcji z XVII i XVIII wieku, z naturalnie garbowanej skóry cielęcej, pokrytej warstwą prawdziwego srebra płatkowego i ozdobionej misternymi złoceniami – te spektakularne dzieła sztuki są doskonałym uzupełnieniem królewskiej sztuki biesiadowania. Legenda Wierzynka trwa do dzisiaj, a poprzez wizytę w restauracji i wspólne ucztowanie, każdy może stać się jej częścią…
Zrecenzowano 1 września 2019 z urządzeń przenośnych

Top wszech czasów, tak ze względu na bogatą przeszłość, jak współczesność. Obowiązkowy punkt programu dla przyjaciół z zagranicy, padają na kolana w podziwie dla elegancji historycznych wnętrz. Tylko tutaj, i jeszcze podobno w Willi Decjusza, można rozkoszować się bogactwem smaku sosu na palonych kościach cielęcych. Od zwykłych pierogów po wyszukane mięsa - wszystko smakuje tu wyśmienicie. A widok za oknem na Rynek - bezcenny!

Termin wizyty: kwiecień 2019
1  Dziękujemy, Magdalena P
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: managerwierzynek, Kierownik, WierzynekOdpowiedź udzielona 4 września 2019

Pani Magdaleno,

bardzo dziękujemy za tak miłą recenzję! Jest nam niezwykle przyjemnie czytać, że wciąż udaje nam się skutecznie kultywować tradycje ucztowania w Wierzynku oraz sprostać wymaganiom naszych gości. Do zobaczenia następnym razem!
Pozdrawiam,
Manager Restauracji

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Napisz recenzjęRecenzje (1 296)
Oceny podróżnych
Typ podróżnego
Okres roku
Język

4 z 8 wśród 1 296 recenzji

Zrecenzowano 10 sierpnia 2019 z urządzeń przenośnych

Historia miejsca krąży wokół, niestety w salach oprócz barokowego ładnego pieca i kurdybanow, reszta jest nie taka jak powinna. Jedzenie wyśmienite, ale jak Krakowiacy powinni doskonale rozumieć, przestrzelone cenowo. Na pewno warto, ja kieruje tam kroki przy prawie każdej wizycie.

Termin wizyty: sierpień 2019
Dziękujemy, Zielona-pietruszka
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: Paweł G, Kierownik, WierzynekOdpowiedź udzielona 12 sierpnia 2019

Szanowna Pani,
Serdecznie dziękujemy za napisanie powyższej opinii.
Nie ma dla nas większego komplementu niż pozytywna ocena naszych gości.
Cieszymy się że za każdym razem spełniamy Pani oczekiwania i że wciąż Pani do nas wraca.
Będzie nam niezmiernie miło gościć Panią w przyszłości!
Pozdrawiam,
Manager restauracji

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano 5 sierpnia 2019 z urządzeń przenośnych

Szczerze polecam zarowno samo miejsce jak I serwis tej znakomitej restauracji. Spotkalismy sie z niezwykle zyczliwa i profesjonalna obsluga. Nasi goscie bawili sie swietnie. Warto bylo zaplacic nieco wiecej aby moc byc w tak niezwyklym miejscu i pisac w nim wlasna historie. Serdecznie pozdrawiamy

Termin wizyty: sierpień 2019
Dziękujemy, Wojtasuk
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: Paweł G, Kierownik, WierzynekOdpowiedź udzielona 12 sierpnia 2019

Szanowny Panie Wojtku,
Jest nam niezmiernie miło czytając tę pozytywną opinię.
Cieszymy się że mogliśmy zadbać aby Państwa wieczór był wyjątkowy.
Dziękujemy za docenienie wysokiej jakości naszego serwisu oraz potraw.
Będziemy zaszczyceni gościć Państwa ponownie.
Pozdrawiam,
Manager restauracji

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano 25 czerwca 2019

Bardzo kochamy Kraków i od kilku lat przyjeżdżamy na kilku dniowy pobyt w tym zaczarowanym mieście. Za namową mojego męża poszliśmy na kolację. Jesteśmy oczarowani wystrojem, smacznym jedzeniem oraz wysoką kulturą obsługi. Pan Tomasz, który zajmował się nami świetnie potrafił doradzić wybór potraw i propozycja jego w winach była doskonała ( Cydr Lodowy)

Termin wizyty: czerwiec 2019
    • Wartość
    • Obsługa
    • Jedzenie
Dziękujemy, Małgorzata B
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: managerwierzynek, Kierownik, WierzynekOdpowiedź udzielona 11 lipca 2019

Pani Małgorzato,

bardzo dziękujemy za odwiedziny oraz miłą recenzję. Zapraszamy Państwa do Wierzynka częściej przy okazji odwiedzin Krakowa! Pan Tomasz pozdrawia!

Do zobaczenia,
Manager Restauracji

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano 26 maja 2019 z urządzeń przenośnych

Wierzynek to miejsce, którego same ściany skłaniają do elegancji i prostują kręgosłup. Mogłoby to wydawać się wadą, jednak staff kelnerski pełen profesjonalizmu, potrafi te ściany dobrze wykorzystać. Praca obsługi kelnerskiej, to coś w rodzaju teatru, który wprawia w nastrój królewskiego dworu i pomimo na pierwszy rzut oka sztywnej atmosfery poczujesz się tam komfortowo.
W tej restauracji podczas jednego wieczoru widziałem najwiecej otwieranych szablą szampanów, co jakiś czas słyszy się tam przyjemny trzask i oklaski.
Dania podawane synchronicznie, świetnie zaprezentowane a do tego bardzo smaczne. Kuchnia prezentuje wspaniałą dziczyznę, promuje lokalne produkty, ukazane w nowym świetle.
Podczas całego wieczoru czuliśmy się zadbani, a wisienką na torcie było oprowadzanie po restauracji w tle opowiadanej przez Pana Mateusza historii restauracji i Krakowa.
Niesamowite kulinarno-kulturowe przeżycie, które polecam każdemu.

Termin wizyty: maj 2019
Dziękujemy, Kajetan C
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.

Wierzynek — podobne obiekty, przeglądane przez podróżnych

Kraków, Małopolskie
Kraków, Małopolskie
 
Kraków, Małopolskie
Kraków, Małopolskie
 

Byłeś(-aś) w Wierzynek? Podziel się wrażeniami!

Napisz recenzję Dodaj zdjęcia

Właściciele: A jak Twoim zdaniem przedstawia się sytuacja?

Są Państwo właścicielami tego obiektu lub kierują nim? Warto zacząć nim zarządzać w celu między innymi udzielania odpowiedzi na recenzje i aktualizowania swojego profilu.

Zarządzaj swoim ogłoszeniem