Zauważyliśmy, że używasz nieobsługiwanej przeglądarki. Witryna TripAdvisor może nie być wyświetlana poprawnie.Obsługiwane są następujące przeglądarki:
Windows: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome. Mac: Safari.
Otwarte dzisiaj: Zamknięte
Wyróżnione recenzje
Ciekawe miejsce

Miejsce niepozorne, trochę na uboczu ale fani historii powinni je odwiedzić. W środku ciekawa... Przeczytaj więcej

Zrecenzowano: 22 września 2018
lukita_lower_S
,
Ząbki, Polska
Ciekawy kawał historii

Centrum Zamenhofa to nie lada gratka szczególnie dla tych co się interesują tym językiem stworzonym... Przeczytaj więcej

Zrecenzowano: 22 marca 2017
LauraM11318
Przeczytaj wszystkie recenzje (23)
  
Recenzje (23)
Filtruj recenzje
23 wyniki
Oceny podróżnych
7
5
8
2
1
Typ podróżnego
Okres roku
JęzykWszystkie języki
Więcej języków
Oceny podróżnych
7
5
8
2
1
Zobacz opinie podróżnych:
Wybrane filtry
Filtruj
Trwa aktualizowanie listy...
1 z 6 wśród 23 recenzji
Zrecenzowano: 22 września 2018

Miejsce niepozorne, trochę na uboczu ale fani historii powinni je odwiedzić. W środku ciekawa wystawa opisująca dzieje Ludwika Zamenhofa i samego miasta w jego czasach. A i o samym esperanto można się co nieco dowiedzieć. Wystawa jest nowoczesna, tylko ma jeden mankament - na jej poszczególnych częściach słychać głos lektora opowiadający o danym fragmencie. Tylko że nie jest to ze sobą w żaden sposób zsynchronizowane, tzn. idąc od początku nie da rady wysłuchać wszystkiego w kolejności, bo przechodząc na kolejny etap trafia się na koniec, środek albo jak się ma szczęście początek wypowiedzi lektora. Trudno się w tym połapać i po jakimś czasie odpuszcza się słuchanie, tylko ogląda samą wystawę.

Termin skorzystania z atrakcji: październik 2017
Dziękujemy, lukita_lower_S
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 8 lipca 2018

Ciekawa historia początków powstawania języka esperanto. Nie zdawałam sobie sprawy, że w sumie jest on taki prosty. Tylko faktycznie te oprowadzanie multimedialne trochę niespójne, w sumie śmiesznie, bo chodzi się od sali do sali i nasłuchuje, gdzie akurat mówi lektor. Ale moim zdaniem to tylko dodaje uroku temu miejscu. Bardzo fajna aktualna wystawa czasowa. Bardzo miła obsługa. Super spędzona niedziela.

Termin skorzystania z atrakcji: lipiec 2018
Dziękujemy, Joanna K
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 26 marca 2018

Pozwala zobaczyć i poczuć Białystok z XIX wieku. Ciekawe wystawy czasowe. Warto odwiedzić to miejsce:)

Termin skorzystania z atrakcji: marzec 2018
Dziękujemy, notak2017
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 20 września 2017 z urządzeń przenośnych

Obejrzałem wystawę stałą, dotyczącą Białegostoku w czasach Ludwika Zamenhofa i jestem zdegustowany.
Podobno "lektor prowadzi przez wystawę". Otóż nie prowadzi, filmy w różnych częściach sali nakładają się czasowo na siebie, nie zawierają żadnych wskazówek, że należy przejść dalej, a ponadto zawierają długie fragmenty wypełnione zdjęciami przy akompaniamencie muzyki, przez co nie wiadomo, czy film się już skończył, czy nie. Po kilku próbach zsynchronizowania się z lektorem odpuściłem sobie i musiałem się zadowolić obejrzeniem wystawy ściennej zawierającej transkrypcje filmów w języku angielskim (lub esperanto, polski tylko w podpisach zdjęć), w czym przeszkadzały mi przygasające co jakiś czas światła (nie wiem w jakim celu, bo nie było to zsynchronizowane z filmami).
Wystawa byłaby bardziej znośna, gdyby dopuszczono sobie wymuszoną multimedialność, która i tak nic nie wnosi, bo stare fotografie na ekranie projektora są kompletnie nieczytelne.
Jedyny plus za miłą obsługę.

Termin skorzystania z atrakcji: wrzesień 2017
1  Dziękujemy, Jakub D
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 22 marca 2017

Centrum Zamenhofa to nie lada gratka szczególnie dla tych co się interesują tym językiem stworzonym przez Białostoczanina. Polecam będąc w Białymstoku.

Termin skorzystania z atrakcji: listopad 2016
Dziękujemy, LauraM11318
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Wyświetl więcej recenzji