Zauważyliśmy, że używasz nieobsługiwanej przeglądarki. Witryna TripAdvisor może nie być wyświetlana poprawnie.Obsługiwane są następujące przeglądarki:
Windows: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome. Mac: Safari.
Otwarte dzisiaj: 10:00 - 17:00
Wyróżnione recenzje
Wart zwiedzenia

Świadek historii tych ziem, świadek dawnej świetności, wart zwiedzenia, szczególnie tamtejsze... Przeczytaj więcej

Zrecenzowano: 15 października 2016
leszekd2013
,
Braniewo
Pilna potrzeba odrestaurowania!

Zamek wygląda naprawdę imponująco, biorąc pod uwagę, że w tym momencie Żółkiew jest niewielką... Przeczytaj więcej

Zrecenzowano: 25 marca 2015
Papudrakus
,
Warszawa, Polska
Przeczytaj wszystkie recenzje (38)
  
Recenzje (38)
Filtruj recenzje
38 wyniki
Oceny podróżnych
12
15
9
2
0
Typ podróżnego
Okres roku
JęzykWszystkie języki
Więcej języków
Oceny podróżnych
12
15
9
2
0
Zobacz opinie podróżnych:
Wybrane filtry
Filtruj
Trwa aktualizowanie listy...
2 z 7 wśród 38 recenzji
Zrecenzowano: 31 sierpnia 2017

Zamek pokazuje chwile świetności tych ziem. Niestety obecnie zniszczony. Muzeum skromne wręcz biedne, ale warto zobaczyć żeby obsługa miała zajęcie. Koniecznie odwiedzić kościół z grobem Żółkiewskiego w podziemiach (ksiądz bez problemów otworzy), zniszczoną synagogę, oraz cerkiew świętej Trójcy (cerkiew moim zdaniem HIT). Warto zwiedzić Żółkiew z przewodnikiem.

Termin skorzystania z atrakcji: wrzesień 2016
1  Dziękujemy, Karol S
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 15 października 2016

Świadek historii tych ziem, świadek dawnej świetności, wart zwiedzenia, szczególnie tamtejsze muzeum.

Termin skorzystania z atrakcji: wrzesień 2016
1  Dziękujemy, leszekd2013
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 25 marca 2015

Zamek wygląda naprawdę imponująco, biorąc pod uwagę, że w tym momencie Żółkiew jest niewielką miejscowością na Ukrainie. Szczerze mówiąc im dalej, tym lepiej wygląda. Podchodząc bliżej widzimy jak się sypie tynk. Z dawnej świetności pozostał tylko zarys. Do środka można wejść poprzez małe drzwi od strony parku, tuż za bramą zwierzyniecką. Zwiedzanie jest bodajże od 10, a w niedzielę od 12. W samym zamku jest ekspozycja pokazująca przeszłość miejscowości w dużym skrócie. Jest też sala poświęcona huscie szkła istniejącej przez wiele wieków w Żółkwi. To jedno z nielicznych miejsc, gdzie można kupić pamiątki (magnesy, przewodniki i książki). Obecnie jedno z pomieszczeń zajmuje ekspozycja dotycząca wydarzeń na Majdanie.
teraz trwa powolny proces rewitalizacji zamku, ale nic nie wskazuje na to, że szybko zostanie zakończony. Dziedziniec to plac remontowy. Poza kilkoma pomieszczeniami muzealnymi nie ma tam nic do zobaczenia. Byłby piękny hotel w przyszłości, gdyby starczyło pieniędzy.

Termin skorzystania z atrakcji: marzec 2015
1  Dziękujemy, Papudrakus
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 29 grudnia 2014

Jadąc w kierunku Lwowa od przejścia granicznego pod Rawą Ruską po trzydziestu kilku kilometrach ukazuje się niezwykły widok: rozległe miasto, z licznymi wieżami i kopułami świątyń, prawie bez nowszych budynków. Bez wahania - choć nie mieliśmy tego wcześniej w planach - skręciliśmy w jego kierunku. Nie mając zbyt wiele czasu swoją uwagę skupiliśmy na najważniejszych i najbardziej dla nas okazałych obiektach. Jednym z nich był zamek, a właściwie to co z niego zostało. Bo trudno zrozumieć jak można było doprowadzić do takiego stanu ten niegdyś wspaniały obiekt. Chociaż chyba rozumiem - to nie jest historia i tradycja obecnych gospodarzy tych terenów. Ale przecież można to było adoptować do nowych lokalnych potrzeb, tak jak to się stało we Wrocławiu, Szczecinie czy innych miastach "odziedziczonych" po poprzednich użytkownikach. Bogactwo dziedzictwa przeszłości kontrastuje tu niestety z szarością dnia dzisiejszego i dominację pobliskiego Lwowa.
Sam zamek zbudowany w początkach XVII wieku przez Hetmana Stanisława Żółkiewskiego przechodził burzliwe dzieje i wielokrotnie zmieniał właścicieli. Po zniszczeniach i pożarze w czasie I wojny światowej w okresie międzywojennym były tu koszary wojskowe, a potem gimnazjum im. Stanisława Żółkiewskiego. W czasach ZSRR niezbyt dbano o ten obiekt, podobnie w czasach Ukrainy. Może prowadzone w ostatnich latach prace remontowe przywrócą mu dawną świetność.
W części znajduje się godne odwiedzenia muzeum.

Termin skorzystania z atrakcji: czerwiec 2014
2  Dziękujemy, Zbyszek_z_rodzinka
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 19 sierpnia 2019 z urządzeń przenośnych
Tłumaczenie Google

Termin skorzystania z atrakcji: sierpień 2019
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Wyświetl więcej recenzji