Zauważyliśmy, że używasz nieobsługiwanej przeglądarki. Witryna TripAdvisor może nie być wyświetlana poprawnie.Obsługiwane są następujące przeglądarki:
Windows: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome. Mac: Safari.
Wyróżnione recenzje
Uniwersytet w Padwie - Historia i Wiedza

Z dostępnych informacji wynika, że na uniwersytecie w Padwie na ok. 11 wydziałach studiuje ok... Przeczytaj więcej

Zrecenzowano: 3 stycznia 2019
krzysztofk890
,
Warszawa, Polska
Warto

Warto zwiedzic i uszczknac troche historii Dziedziniec robi wrażenie Miejsce spokojne na... Przeczytaj więcej

Zrecenzowano: 11 sierpnia 2017
dominikk87
,
Ruzomberok, Słowacja
z urządzeń przenośnych
Przeczytaj wszystkie recenzje (694)
  
Recenzje (694)
Filtruj recenzje
694 wyniki
Oceny podróżnych
459
185
32
8
10
Typ podróżnego
Okres roku
JęzykWszystkie języki
Więcej języków
Oceny podróżnych
459
185
32
8
10
Zobacz opinie podróżnych:
Wybrane filtry
Filtruj
Trwa aktualizowanie listy...
1 z 6 wśród 694 recenzji
Zrecenzowano: 3 stycznia 2019

Z dostępnych informacji wynika, że na uniwersytecie w Padwie na ok. 11 wydziałach studiuje ok. 65 000 studentów co w stosunku do ilości jej mieszkańców (ok. 200 tys.) czyni to miasto młodym i naprawdę otwartym na turystów. Spacerując po uliczkach Padwy często korzystaliśmy z pomocy młodych ludzi we wskazaniu miejsc wartych obejrzenia a samo zwiedzanie rozpoczęliśmy właśnie od uniwersytetu.
Z uwagi na godziny zwiedzania nie wszędzie można było się dostać ale krótka kontrola czasów wstępów (internet) pozwoli na unikniecie problemów. Dużo czasu poświęciliśmy na obejrzenie herbów rodów wspierających uniwersytet, którymi jest ozdobiony. Z ciekawych miejsc można obejrzeć salę Magna Aula, Medyczną z czaszkami wykładowców oraz wiele dzieł i popiersi słynnych studentów, w tym znanych z historii Polaków. Warto też zwiedzić Teatr Anatomiczny gdzie od ok. XV wieku dokonywano sekcji zwłok.
Oczywiście będąc na uniwersytecie nie sposób ominąć znajdującej się w pobliżu, jednej z najstarszych na świecie kawiarni jaką jest  Caffe Pedrocchi . Tu można zjeść śniadanie, lunch czy też kolację w bardzo eleganckim starym patio znajdującym się przy Via VIII Febbraio. Oczywiście miejsce to nie należy do najtańszych ale trudno nie ulec pokusie wejścia do tej kawiarni tchnącej eleganckim światem. Cóż raz się żyje.

Krzysztof

Termin skorzystania z atrakcji: marzec 2018
Dziękujemy, krzysztofk890
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 15 sierpnia 2017 z urządzeń przenośnych

Miejsce które należy zobaczyć przy okazji wizyty w tej okolicy. Nie jest to powalająca atrakcja, jednak trzeba pamiętać kto tu studiował!

Termin skorzystania z atrakcji: sierpień 2017
Dziękujemy, wojciechh469
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 11 sierpnia 2017 z urządzeń przenośnych

Warto zwiedzic i uszczknac troche historii
Dziedziniec robi wrażenie Miejsce spokojne na odpoczynek :)

Termin skorzystania z atrakcji: sierpień 2017
Dziękujemy, dominikk87
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 20 marca 2017

Niestety nie dane mi było zwiedzić Palazzo del Bo poza ogólnie dostępnymi dziedzińcami i korytarzami, ale nawet to była bardzo ciekawa wycieczka w przeszłość. Poza tym, jeżeli człowiek uzmysłowi sobie, że chodzi po tych samych miejscach co Kopernik czy Galileusz to robi to wrażenie.

Termin skorzystania z atrakcji: lipiec 2016
Dziękujemy, Tomek0873
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 20 marca 2017

Uniwersytet w Padwie to kawał historii. Dla poszukiwaczy poloników to prawdziwa kopalnia w której można wydobyć choćby herby rodowe Polaków kształcących się w tej akademii. Kopernika niestety nie znalazłem. Co ważniejsze przez uczelnie przemykają wciąż setki nowych młodych ludzi żądnych wiedzy i mających tradycyjne studenckie problemy. Przypomniały się młode lata. Jak ktoś będzie miał szczęście trafi na "uroczystość" pasowania na nowego absolwenta. Ciekawy zwyczaj tradycyjnie dla studentów obficie oblewany alkoholem ;))).

Termin skorzystania z atrakcji: lipiec 2016
Dziękujemy, Tomek0873
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Wyświetl więcej recenzji