Zauważyliśmy, że używasz nieobsługiwanej przeglądarki. Witryna TripAdvisor może nie być wyświetlana poprawnie.Obsługiwane są następujące przeglądarki:
Windows: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome. Mac: Safari.
Wyróżnione recenzje
Excursions Gran Canaria: Tenerife + Loro Parque

PL: Byliśmy z żoną na wycieczce: "Excursions Gran Canaria: Tenerife + Loro Parque [ENG... Przeczytaj więcej

Zrecenzowano: 15 sierpnia 2019
Pietr1986
,
Dębica, Polska
Grand Tour

Kochani jeśli chcecie zobaczyć najpiękniejsze miejsca na Lanzarote, spędzić miło czas i dowiedzieć... Przeczytaj więcej

Zrecenzowano: 6 maja 2018
Aggiekuzma
,
Leeds, Wielka Brytania
z urządzeń przenośnych
Przeczytaj wszystkie recenzje (244)
  
Recenzje (244)
Filtruj recenzje
244 wyniki
Oceny podróżnych
107
48
22
26
41
Typ podróżnego
Okres roku
JęzykWszystkie języki
Więcej języków
Oceny podróżnych
107
48
22
26
41
Zobacz opinie podróżnych:
Wybrane filtry
Filtruj
Trwa aktualizowanie listy...
1 z 6 wśród 244 recenzji
Zrecenzowano: 15 sierpnia 2019

PL:

Byliśmy z żoną na wycieczce: "Excursions Gran Canaria: Tenerife + Loro Parque [ENG]", organizowanej przez "Low Cost Tours" w dn.: 06.08.2019 i jesteśmy zachwyceni zarówno jej organizacją, jak i samą wycieczką. Gdybym miał się po raz drugi wybrać na tą wycieczkę, to z pewnością drugi raz wybrałbym się z LCT, i innym również to polecam.

Wybrałem firmę LCT ze względu na dogodny dla mnie termin, czyli "wtorek". Większość firm oferujących podobne wycieczki z Gran Canarii do Loro Parqe na Teneryfie oferowała je w "czwartki", gdzie akurat przypadał nasz przylot samolotem (KRK->LPA) oraz później wylot (LPA->KRK), więc odpadały w przedbiegach. Kolejnym powodem decydującym o wyborze LCT był bardzo dobry i szybki kontakt przez e-mail (w języku ENG). Potrzebowałem bowiem znać kilka szczegółów zanim się zdecyduję, np.: czy przewodnik oprowadza nas po Loro Parque, czy mamy czas wolny aż do odjazdu. A takich informacji nie ma stronie stronie reklamującej tą wycieczkę.

Po opłaceniu wycieczki, niemal natychmiast przyszło na mój e-mail potwierdzenie od LCT o dokonanej płatności oraz ze wszystkimi ważnymi informacjami, takimi jak: numer rezerwacji, miejsce spotkania, czas spotkania, itp. Autobus miał nas odebrać o 5:55 z Playa Del Ingles na Gran Canarii, w najbliższym możliwym miejcu gdzie mógł się zatrzymać, czyli dosłownie parę kroków od naszego apartamentowca. Dodatkowo LCT wysłał link do zdjęcia z GoogleMaps z zaznaczonym punktem "pick-up point/meeting point" dosłownie co do metra, gdzie autobus się faktycznie zatrzymał. Kierowca przyjechał po nas 5 min przed czasem i upewnił się przy wsiadaniu, czy mamy dokumenty ze zdjęciem (dowód osobisty lub paszport), potrzebne podczas przeprawy promem. Autobus był bardzo wygodny i klimatyzowany, a nasz bardzo sympatyczny przewownik i opiekun wycieczki Tom, opowiadał płynnie i przemiennie w trzech językach (angielski, hiszpański, niemiecki), jak będzie krok po kroku wyglądał nasz dzień. Byliśmy akurat jedynymi Polakami na tej wycieczce, ale jeśli ktoś nie jest pewien czy wystarczająco zna angielski, żeby wszystko zrozumieć i się dogadać podczas tej wycieczki, to od razu uspokajam że nie ma obaw - w najgorszym wypadku wystarczy znać czas zbiórki przed powrotem, a podczas samej podróży iść za innymi ludźmi z autobusu i na wszelki wypadek zapamiętać jaki ma kolor i numer za szybą (nasz był zielony i miał numer "4"), bo również jest przeprawiany promem i cała podróż lądowa jest w tym samym autobusie :) Podróż autobusem z południa Gran Canarii do portu w Agaete trwała 1godz30min, następnie podróż promem Fred Olsen Express do Santa Cruz De Tenerife to około 1godz20min, a następnie znowu autobus do Loro Parque - około 40min. Podróż nie jest jednak taka męcząca, jak by się mogło wydawać. Jeśli jednak ktoś ma chorobę morską, albo nie wie czy ją ma, to lepiej niech nie siada z przodu promu, ale bardziej w tylnej części gdzie mniej buja, bo można sobie w ten sposób zepsuć resztę dnia, a przecież jeszcze powrót. My z żoną wiedząc po wcześniejszych doświadczeniach z małymi katamaranami że mamy chorobę morską, siedliśmy z tyłu promu i było OK. Zresztą przed wejściem na pokład promu Tom uprzedzał, że jeśli ktoś ma takie dolegliwości podczas płynięcia, niech najlepiej siada w tylnej części promu.

Dojechaliśmy do Loro Parque około godz. 10:00. Tom wręczył nam bilety i wprowadził nas do środka z pominięciem kolejek, co raczej nie jest standardem w tego typu wycieczkach, a co jest ogromnym plusem na rzecz LCT, bo tylko dzięki temu zdążyliśmy na wszystkie pokazy (oprócz papug). Kolejki były bowiem okropnie długie i gdyby nie inicjatywa Toma, stalibyśmy w nich pewnie nawet ze 2 godz. A widzieliśmy w kolejkach ludzi z różnych organizowanych wycieczek i z wydrukowanymi już biletami w ręku (i np. znaczkiem TUI). Dodatkowo dostaliśmy przy wejściu pieczątkę na rękę, dzięki czemu mogliśmy bez problemu wychodzić poza Loro Parque i wracać do niego z powrotem przez cały nasz pobyt w tym miejscu, czyli od 10:00 do 16:45. Aczkolwiek prawdziwym celem tej pieczątki było wyjście z Tomem (opcjonalnie - kto chciał) do pobliskiej restauracji na obiad (11 eur/os.) o godz. 14:00. Tom jeszcze podczas podróży autobusem zbierał chętnych oraz pieniądze, żeby za wczasu zarezerwować miejsca i żeby obsługa restauracji bez zbędnego czekania podała nam jedzenie. Początkowo nie byliśmy za bardzo chętni z żoną na ten obiad, bo mieliśmy ze sobą zrobione kanapki i chcieliśmy przecież jak najwięcej zobaczyć, ale Tom zapewniał że jedzenie jest bardzo dobre i będziemy z powrotem jeszcze przed 15:00. Zgodziliśmy się i faktycznie Tom miał rację, zarówno co do jedzenia, jak i szybkiego powrotu (14:45). Odjazd spod Loro Parque był zaplanowany na 16:45, tak aby bez problemu zdążyć na prom o godz. 18:00. Z powrotem w Playa Del Ingles byliśmy o godz. 21:05, nawet nie tak bardzo zmęczeni :) Wprawdzie nie było na tej wycieczce dzieci, ale jeśli ktoś zna na tyle swoje dziecko, że usiedzi spokojnie na tyle długo podczas jazdy tam i z powrotem, to myślę że warto zabrać, bo mimo że wycieczka długa, to de facto większość spędzonego czasu na miejscu (czyli od 10:00 do 16:45) zależy od nas, czy będzie spędzona aktywnie na zwiedzaniu parku i pokazach, czy na siedzeniu na ławce i odpoczywaniu ;) Albo wyjściu na pobliską plażę i przeleżeniu tych 6 godz. :)

Odnośnie samego LORO PARQUE, to jest przepiękny. Oczywiście priorytetem były dla nas trzy pokazy: orek, delfinów, oraz lwów morskich. Najpierw udaliśmy się z żoną na pokaz delfinów o godz. 11:00, po którym mieliśmy jakieś 15 min aby jak najszybciej przejść na pokaz orek o godz. 11:45. Na szczęście są one bardzo blisko. Natomiast pokaz lwów morskich udało się obejrzeć po obiedzie, o godz. 15:30. W czasie pomiędzy pokazami zwiedzaliśmy resztę atrakcji parku (planet penguin, aquarium, wybiegi zwierząt, laboratoria z wylęgarnią, itp.). Nie mniej jednak, podobnie jak Palmitos Park, w obu przypadkach potrzebnych jest co najmniej dwóch dni na spokojne obejrzenie wszystkich pokazów (nawet by się chciało niektóre obejrzeć dwukrotnie) oraz reszty atrakcji oferowanych przez park. Ale może to i dobrze, bo jest ogromna chęć aby tam kiedyś jeszcze wrócić ;)

-----

ENG:

My wife and I were on the trip: "Excursions Gran Canaria: Tenerife + Loro Parque [ENG]", organized by "Low Cost Tours" on 06.08.2019 and we are very happy with its organization and the trip itself. If I had to go on this trip a second time, I would definitely go with LCT, and I would recommend to others.

I chose the LCT company because of a convenient time for me - "Tuesday". Most companies offering similar trips from Gran Canaria to Loro Parqe in Tenerife offered them on "Thursdays", where was our plane arrival (KRK-> LPA) and later the departure (LPA-> KRK), so we didn't make it. Another reason for choosing LCT was very good and quick contact by e-mail (in ENG). I needed to know some details before I decided, e.g. if the guide goes with us around Loro Parque, or do we have free time. And such information is not available on the website advertising this trip.

After paying for the trip, almost immediately came to my email confirmation from the LCT about the payment made and with all important information such as: booking number, meeting place, meeting time, etc. The bus was to pick us up at 5:55 from Playa Del Ingles on Gran Canaria, in the closest possible place where he could stay, which is literally a few steps from our apartment building. In addition, LCT sent a link to a photo from GoogleMaps with the point "pick-up point / meeting point" literally across the street, where the bus really stopped. The driver arrived for us 5 minutes ahead of time and make sure we have photo documents (ID card or passport) needed during the ferry crossing. The bus was very comfortable and air-conditioned, and our very nice tour guide Tom, fluently and alternately told in three languages ​​(English, Spanish, German) how our day would look step by step. We were the only Poles on this trip, but if someone is not sure if they know English enough to understand everything and get along during this trip, I immediately reassure you that there are no worries - in the worst case it is enough to know the meeting time before returning, and during just travel follow other people from the bus and just in case remember what color and number is behind the glass (ours was green and had the number "4"), because it is also crossed by ferry and all land travel is on the same bus :) Travel by bus from the south of Gran Canaria to the port of Agaete it took 1h30min, then the Fred Olsen Express ferry journey to Santa Cruz De Tenerife is about 1h20min, and then the bus travel to Loro Parque - about 40min. However, the journey is not as tiring as it may seem. However, if someone has seasickness or does not know if he has it, then it is better not to sit at the front of the ferry, but more in the back where it is less sway, because you can spoil the rest of the day, and yet come back. My wife and I, knowing from previous experience with small catamarans that we have seasickness, sat on the back of the ferry and it was OK. Anyway, before boarding the ferry, Tom warned that if someone has such discomfort when sailing, best sit down at the back of the ferry.

We arrived at Loro Parque around 10.00. Tom handed us tickets and led us inside, bypassing the queues, which is not a standard in this type of trips, and which is a huge plus for LCT, because only thanks to that we saw to all shows (except parrots). Queues were awfully long and if it hadn't been for Tom's initiative, we would have stood in them for as little as 2 hours. And we saw queues of people from various organized trips and with tickets already printed in hand. In addition, we got a stamp on the hand at the entrance, so we could easily go outside of Loro Parque and come back to it throughout our entire stay at this place, from 10:00 to 16:45. However, the real purpose of this stamp was to go with Tom (optional - who wanted) to a nearby restaurant for dinner (11 eur / person) at 14.00. Tom while traveling by bus collected volunteers and money to reserve seats in time and that the restaurant staff would give us food without unnecessary waiting. Initially, my wife and I were not very sure for this dinner, because we had sandwiches with us and we wanted to see as much as possible, but Tom assured us that the food was very good and we would be back before 3 pm. We agreed and in fact Tom was right about both - the food and the quick return (14:45). Departure from Loro Parque was scheduled at 16:45 so that you could easily get to the ferry at 18.00. We were back in Playa Del Ingles at 21:05, not even very tired :) Admittedly there were no children on this trip, but if someone knows their child well enough to sit quietly long enough while traveling back and forth, I think it's worth taking, because despite the trip long, de facto most of the time spent on site (i.e. from 10:00 to 16:45) depends on us, whether it will be spent actively exploring the park and shows, or sitting on a bench and resting ;) Or going to the nearby beach and these 6 hours resting also :)

Regarding LORO PARQUE itself, it is BEAUTIFUL. Of course, three shows were our priority: orcas, dolphins, and sea lions. First, my wife and I went to the dolphin show at 11:00, after which we had about 15 minutes to go to the orca show as soon as possible. 11:45. Fortunately, they are very close. The sea lion show, were we seen after dinner at 15:30. In between shows, we visited the rest of the park's attractions (planet penguin, aquarium, animal runs, laboratories with hatchery, etc.). Nevertheless, like Palmitos Park, in both cases at least two days are needed to calmly watch all the shows (even would like to watch some twice) and the rest of the attractions offered by the park. But it may be good, because there is a great wish to go back there someday ;)

Termin skorzystania z atrakcji: sierpień 2019
Dziękujemy, Pietr1986
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 6 maja 2018 z urządzeń przenośnych

Kochani jeśli chcecie zobaczyć najpiękniejsze miejsca na Lanzarote, spędzić miło czas i dowiedzieć się więcej zdecydowanie to jest wycieczka dla was!
Mieliśmy przemiła pilotkę Radmile która władała pięknie 4 językami! Angielski, niemiecki, hiszpański i POLSKI!
Gdyby każda pilotka była tak pozytywna i pomocna to zdecydowanie każda wycieczka była by rewelacyjna.
Mieliśmy wielu ludzi od 3 latków po 70 latków każdy znalazł cos dla siebie każdy mogl wnliksusie spędzić dzień! Naprawdę polecam ja i moja rodzina zdecydowanie pojedziemy na kolejna wycieczkę z ta firma i z panią Radmila :) dziękujemy

Termin skorzystania z atrakcji: maj 2018
2  Dziękujemy, Aggiekuzma
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 21 kwietnia 2018

w przeszlosci wielokrotnie korzystalam z uslug lokalnych biur organizujacych jedniodniowe wycieczki (np na Teneryfie, Krecie)i uwazalam to za dobry sposob na zwiedzanie. po wycieczkach z low cost tours mam szczerze dosyc. wycieczki zajmuja caly dzien, chociaz wszystkie atrakcje (czesto wymuszone) daloby sie zaliczyc w 3 godziny. duze przestoje, np 2h na obiad w restauracji na totalnym pustkowiu, a z kolei malo czasu na pobyt w naprawde ladnych miejscach. wizyta w winnicy - zadnej prezentacji, opowiedzenia o winie, tylko kupuj albo wychodz. angielski pana przewodnika na south tour malo zrozumialy, bardziej belkot pod nosem. Lanzarote jest malą wyspą, natomiast wycieczki Low cost kojarza mi sie z dlugimi godzinami jazdy autokarem w kolko, czekaniem i poirytowaniem. strata nerwow, czasu i pieniedzy . nigdy wiecej.

Termin skorzystania z atrakcji: marzec 2018
Dziękujemy, Joanna F
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 21 listopada 2017 z urządzeń przenośnych

Super wycieczka, naprawdę warto pojechać. Świetni piloci i dużo atrakcji. Dziękujemy Pani Radmile za niezapomniane wrażenia

Termin skorzystania z atrakcji: listopad 2017
Dziękujemy, Bartek Ś
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Te recenzje zostały przetłumaczone automatycznie z języka angielskiego. Wyświetlić tłumaczenia automatyczne?
Zrecenzowano: 20 lipca 2017

Termin skorzystania z atrakcji: lipiec 2017
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Wyświetl więcej recenzji