Zauważyliśmy, że używasz nieobsługiwanej przeglądarki. Witryna TripAdvisor może nie być wyświetlana poprawnie.Obsługiwane są następujące przeglądarki:
Windows: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome. Mac: Safari.
Wyróżnione recenzje
Zaduma

Kawał historii, tkwi tutaj.Kościoła i Polski.Cisza...Warto na chwilę tutaj się... Przeczytaj więcej

Zrecenzowano: 25 lipca 2019
Agnieszka S
,
Oświęcim, Polska
Powroty

Starosądecki klasztor klarysek został założony przez św. Kingę. obecnie trwa tu remont i godziny... Przeczytaj więcej

Zrecenzowano: 15 lipca 2019
turcja
,
Poznań, Polska
Przeczytaj wszystkie recenzje (7)
  
Recenzje (7)
Filtruj recenzje
7 wyniki
Oceny podróżnych
4
3
0
0
0
Typ podróżnego
Okres roku
JęzykWszystkie języki
Oceny podróżnych
4
3
0
0
0
Zobacz opinie podróżnych:
Wybrane filtry
Filtruj
Trwa aktualizowanie listy...
1 z 6 wśród 7 recenzji
Zrecenzowano: 25 lipca 2019

Kawał historii, tkwi tutaj.Kościoła i Polski.Cisza...Warto na chwilę tutaj się zatrzymać.Pomilczeć.Wnętrze kościoła, godne zobaczenia.

Termin skorzystania z atrakcji: lipiec 2019
Dziękujemy, Agnieszka S
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 15 lipca 2019

Starosądecki klasztor klarysek został założony przez św. Kingę. obecnie trwa tu remont i godziny zwiedzania są ograniczone. Jednak miejsce jest niezwykle ciekawe jest tu niewielkie muzeum poświęcone księżnej Kindze niewielki kościółek z przepiękną amboną i relikwiami św. Kingi Spoczywa tu także żona W. Łokietka. Najistotniejsze jednak jest tu cisza, stare mury w których można znaleźć chwilę zadumy. Idąc wzdłuż murów znajdziemy także żródełko. I lipę św Kingi.

Termin skorzystania z atrakcji: lipiec 2019
Dziękujemy, turcja
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 14 lipca 2019

Pisać o tym miejscu to niemal "grzeszny" występek.Stary Sącz z klasztorem znalazł się na mapie naszego państwa wiele lat temu i cokolwiek bym napisał zawsze nie będzie to.Wchodząc na dziedzinie klasztoru dokoła obejmuje nas cisza.Gdzieś w tle,za murami słychać chóralny śpiew,niemal szept modlitwa wielu osób.To mniszki tego klasztoru z bardzo surową regułą.Wchodzimy po kilku schodkach do wnętrza kościoła i znajdujemy się w innym świecie.Wystrój wnętrza,zapach niedawno rozkołysanych kadzideł,śpiew zakonnic,modlitwy klęczących wiernych,patrząca na nas wielowiekowa historia tego miejsca,sanktuarium świętej Kingi.Cisza zmusza nas wyłącznie do patrzenia i zachwytów nad tym co widzimy.Czasem udaje się posłuchać opowieści zza klasztornych krat zakonnicy o tym miejscu.Tu bywali królowie,w tym mieście odprawił mszę nasz Papież Jan Paweł II.Czasem są odprawiane msze w obrządku łaciński,a jest to zupełnie inna msza.Wierni śpiewają teksty w języku łacińskim,prowadzący mszę stoi tyłem do wiernych,przodem do ołtarza,ołtarz jest okadzany niemal ze wszystkich stron,księża towarzyszący również,potem w kierunku wiernych unosi się zapach kadzideł.Wysoki mur wokół klasztoru oddziela współczesność od tysięcy lat wstecz.Być w pobliżu i nie znaleźć się w tym miejscu,w klasztorze,to "grzech" zaniechania.Czar tego miejsca,przejmująca cisza,obrazy z wielu ołtarzy patrzą na nas,to tutaj tworzyła się nasza historia,historia kościoła.Potem obowiązkowy spacer po rynku tego miasteczka.Też pełnego pamiątek,historii.

Termin skorzystania z atrakcji: lipiec 2019
Dziękujemy, 39mareko
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 1 lipca 2019 z urządzeń przenośnych

Klimat, nostalgia. Czuję się minione lata, i jednocześnie tęskni. Świadomość, że tam żyła św. Kinga potęguje majestatyczność tego miejsca

Termin skorzystania z atrakcji: marzec 2019
1  Dziękujemy, 926mathiasz
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 20 maja 2019

Historia Klasztory sięga czasów św.Kingi jego założycielki i twórczyni zakonu żeńskiego - klarysek. To druga połowa XIII wieku. Tu tez św.Kinga została pochowana. W skład klasztoru obok obiektów zajmowanych przez zakonnice wchodzi kościół Św.Trójcy, ołtarz papieski na wolnym powietrzu,Centrum Pielgrzymowania z relikwią Jana Pawła.Całość obiektów klasztornych okala okazały mur obronny z okrągłą basztą. Za murem obok baszty jest żródełko św. Kingi. Woda ma podobno uzdrowicielskie właściwosci

Termin skorzystania z atrakcji: maj 2019
Dziękujemy, Jan K
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Wyświetl więcej recenzji