Zauważyliśmy, że używasz nieobsługiwanej przeglądarki. Witryna TripAdvisor może nie być wyświetlana poprawnie.Obsługiwane są następujące przeglądarki:
Windows: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome. Mac: Safari.
Pobliskie hotele
Recenzje (322)
Filtruj recenzje
322 wyniki
Oceny podróżnych
91
126
69
24
12
Typ podróżnego
Okres roku
JęzykWszystkie języki
Więcej języków
Oceny podróżnych
91
126
69
24
12
Zobacz opinie podróżnych:
Wybrane filtry
Filtruj
Trwa aktualizowanie listy...
6 z 11 wśród 322 recenzji
Zrecenzowano: 15 sierpnia 2019 z urządzeń przenośnych

Zamek Kliczków to renesansowa budowla z 1297 roku mieszcząca się w niewielkiej miejscowości Kliczków. Dolny Śląsk może poszczycić się jedną z największych ilościowo obiektów tego typu w Polsce. Historia zamku do przeczytania na internecie, ja zaś chciałbym przybliżyć wrażenia z "nocnego" zwiedzania zamku, które odbywają się w czasie wakacyjnym. Zazwyczaj organizatorzy podczas takich "specjalnych" prezentacji oprowadzają niewielkie grupy w miejsca na co dzień nie dostępne. Często są one okraszone przygotowanymi na tę okazję animacjami, prelekcjami, czy nawet degustacją.
Bilet w cenie 40 zł w pełni rekompensuje 2 godzinny spektakl. Przemierzamy cały zamek od piwnic do baszty. Trzeba mieć kondycję, choć osoby starsze i na kulach dały radę. Dwóch przewodników dbało, by wszyscy uczestnicy zawsze byli w komplecie przy kolejnych etapach zwiedzania. Było ono często urozmaicane wstawkami historycznymi, w których brali udział zaprzyjaźnieni animatorzy z Żar. Była szermierka, jazda konna, walka z
na miecze, strzały z pistoletów. Super widowisko. Czasem we wnętrzu, czasem na dziedzińcu. Można było dotknąć, trzymać broń z tamtych czasów. Przebrać się w stroje i pancerz. Robić fotki i bawić się historią.
Jedyna rzecz, która psuła od czasu do czasu "magię" tamtych czasów, to komercjalizacja. Zamek oddał się niemal cały na - restauracje, bary, hotel, basen...
Kolejny dzień poświęciłem na zwiedzanie ogrodu zamkowego. A jest on duży z rzadkimi drzewami sprowadzonymi z dalekich stron. Dużo zieleni, staw, altanki, by usiąść. Ciekawostką jest też leżący nieopodal cmentarz koni.
Polecam każdemu zamek Kliczków, jeśli jesteś w stanie znieść na widoku wszechobecną komercję.

Termin pobytu: sierpień 2019
Typ podróży: Podróż z ukochaną osobą
Dziękujemy, zbkw
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: GrupaLEO, Kierownik Operacyjny, Zamek KliczkówOdpowiedź udzielona 23 sierpnia 2019

Szanowny Podróżniku,

Serdecznie dziękuje za niedawną wizytę oraz podzielenie się wrażeniami na portalu TripAdvisor.

Bardzo się cieszę, że nocne zwiedzanie Zamku przypadło Państwu do gustu a my mogliśmy przyczynić się do udanego wypoczynku w Borach Dolnośląskich.

Serdecznie zapraszam do ponownego odwiedzenia naszego hotelu.

Z poważaniem,

Paweł Górski - Kierownik Operacyjny

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 10 sierpnia 2019

Polecam zdecydowanie pobyt na Zamku Kliczków. Ceny za pośrednictwem travelist.pl są przystępne (jak bezpośrednio- nie wiem, nie sprawdzałem). W zamian wyśmienita kuchnia (lokalna, smaczna i urozmaicona; potrawy na bieżąco uzupełniane), basen, sauna i siłownia bez limitów, dobrze wykonany plac zabaw dla dzieci. Do dyspozycji także sala zabaw. Poza tym codziennie jakaś atrakcja dla dzieci (zwiedzanie Zamku, warsztaty ceramiczne, sporządzanie koni i inne. Obok Folwark z możliwością konnych przejażdżek, przejażdżek dorożką. Całość działa bardzo sprawnie, widać dbałość pracowników o każdy szczegół, włączając np. mycie ławek na dziedzińcu zamkowym (o codziennym serwisie hotelowym nie wspominam). Wyposażenie sprawne i zadbane, mam na myśli nie tylko pokój, ale także ławki i leżaki w parku, plac zabaw dla dzieci, korty tenisowe, boiska do siatkówki, czy plac zabaw dla dzieci. Okolica (Bolesławiec, Żagań, Görlitz i inne) także interesująca. Za płotem rzeka Kwisa wykorzystywana przez miłośnikow kajakarstwa do organizacji spływów.

Podsumowując jestem bardzo zadowolony z pobytu.

Termin pobytu: sierpień 2019
Typ podróży: Podróż z rodziną
Dziękujemy, Piotr_Szczecin_ok
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: GrupaLEO, Kierownik Operacyjny, Zamek KliczkówOdpowiedź udzielona 12 sierpnia 2019

Szanowny Gościu,

Wraz z całym personelem Zamku Kliczków chciałbym bardzo serdecznie podziękować za znalezienie czasu na napisanie tak pozytywnego komentarza na temat naszego hotelu na portalu TripAdvisor.

Jest mi niezmiernie miło, iż docenili Państwo nasz cały zespół oraz wszelkie udogodnienia dla gości, w tym naszą ofertę skierowaną dla najmłodszych gości.

Dziękuje serdecznie raz jeszcze za recenzję i bardzo się cieszę, że mogliśmy przyczynić się do udanego wypoczynku w sercu Borów Dolnośląskich!

Czekamy z niecierpliwością aż odwiedzą nas Państwo w przyszłości.

Z poważaniem,
Paweł Górski - Kierownik Operacyjny

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 10 sierpnia 2019

Dzień dobry.
Witam wszystkich, chciałem podzielić się opinią na temat pobytu w zamku Kliczków.
Byliśmy tam całą rodziną (2 osoby dorosłe + 2 dzieci) na pobycie wakacyjnym w terminie od 29 lipca. Recepcja - mili, uśmięchnięci i pomocni pracownicy (szególne ukłony dla wyjątkowej Pani z recepcji z tatuażem na lewym ręku). Zajmowaliśmy pokój 238, duży i nastrojowy pokój. W całym zamku fajne skrzypiące schody, tajemne przejścia i zakamarki. Dzieci zachwycone a i my dorośli z przyjemnością spacerowaliśmy po zamkowych korytarzach. Jedzenie - smacznie, dużo i różonorodnie, posiłki spożywamy w klimatycznych pomieszczeniach zamkowych (jeżeli jest możliwość proponuję podać wodę do obiadu). Bogaty program animacyjny dla dzieci i koniecznie proszę zwiedzić zamek z przewodnikiem. Opowie wiele ciekawostek i anegdot, pokaże zamkowe pomieszczenia. W zamku jest basen i siłownia, sklepik z pamiątkami i informacja turystyczna. Okolica cicha, dużo lasu na spacery i rower. Warto zobaczyć: cmentarz dla zwierząt, dzban i tyłek słonia (pieszo). Niedaleko jest Bolesławiec (jeden dzień to zamało żeby zwiedzić). Podsumowując naprawdę polecamy.
Sławomir Król z rodziną.

Termin pobytu: lipiec 2019
    • Lokalizacja
    • Czystość
    • Obsługa
Dziękujemy, Sławomir K
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: GrupaLEO, Kierownik Operacyjny, Zamek KliczkówOdpowiedź udzielona 12 sierpnia 2019

Szanowny Panie Sławomirze,

Razem z załogą Zamku Kliczków serdecznie dziękuję za umieszczenie recenzji na temat naszego hotelu na portalu TripAdvisor.

Bardzo mi miło, iż docenił Pan nasz cały zespół oraz ich wkład w pozytywne odczucia podczas pobytu w Zamku.

Niezmiernie cieszy nas fakt, iż sprostaliśmy Państwa oczekiwaniom zarówno pod kątem pokoju, wrażeń kulinarnych jak i Zamku wraz z najbliższą okolicą jako całości.

Proszę przyjąć moje podziękowanie za dokonaną rezerwację, pobyt w Zamku Kliczków, podzielenie się wrażeniami po pobycie i wreszcie udzieloną Hotelowi rekomendację.

Serdecznie zapraszam do ponownej wizyty w sercu Borów Dolnośląskich!

Z poważaniem,
Paweł Górski - Kierownik Operacyjny

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 10 sierpnia 2019 z urządzeń przenośnych

Piękne założenia parkowe, wnętrza wyremontowane, ozdabiane meblami z epoki. Polecam zwiedzanie z przewodnikiem: trwa około godziny. Odwiedzane piwnice, pokoje, restauracja, sala balowa. W sklepie dostępne są pamiątki.

Termin pobytu: sierpień 2019
Typ podróży: Podróż w pojedynkę
Dziękujemy, Rumianka
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: GrupaLEO, Kierownik Operacyjny, Zamek KliczkówOdpowiedź udzielona 12 sierpnia 2019

Szanowny Podróżniku,

Na wstępie chciałbym bardzo podziękować za poświęcenie czasu na pozostawienie pozytywnego komentarza dotyczącego naszego hotelu na portalu TripAdvisor.

Szczerze dziękuje za niedawną wizytę oraz podzielenie się wrażeniami.

Bardzo miło mi z powodu docenienia zamkowej atmosfery i okolicy.

Serdecznie zapraszam do ponownego odwiedzenia Zamku oraz do następnego udanego wypoczynku w Borach Dolnośląskich.

Z poważaniem,
Paweł Górski - Kierownik Operacyjny

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Zrecenzowano: 29 lipca 2019

Pobyt na zamku Kliczków był w pełni satysfakcjonujący. Pokoje fajnie urządzone, okolica przepiękna, kuchnia w dobrym guście. W bliskiej okolicy stadnina koni, a obsługa również bardzo dobra. Dla dzieci zorganizowane zajęcia.

Termin pobytu: lipiec 2019
  • Typ podróży: Podróż z rodziną
    • Wartość
    • Czystość
    • Obsługa
Dziękujemy, czenia
Ta recenzja jest prywatną opinią członka witryny TripAdvisor i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Autorem odpowiedzi dotyczącej tej recenzji jest: GrupaLEO, Kierownik Operacyjny, Zamek KliczkówOdpowiedź udzielona 29 lipca 2019

Szanowny Gościu,

Wraz z całym personelem Zamku Kliczków chciałbym bardzo serdecznie podziękować za znalezienie czasu na napisanie pozytywnego komentarza na temat naszego hotelu.

Niezmiernie cieszy nas fakt, iż sprostaliśmy Państwa oczekiwaniom zarówno pod kątem pokoju, wrażeń kulinarnych jak i Zamku wraz z najbliższą okolicą jako całości.

Proszę przyjąć moje podziękowanie za dokonaną rezerwację, pobyt w Zamku Kliczków, podzielenie się pozytywnymi wrażeniami po pobycie i wreszcie udzieloną Hotelowi rekomendację.

Serdecznie zapraszam do ponownej wizyty.

Z poważaniem,
Paweł Górski - Kierownik Operacyjny

Zgłoś odpowiedź jako niewłaściwą
Ta odpowiedź jest prywatną opinią przedstawiciela kierownictwa i nie stanowi opinii firmy TripAdvisor LLC.
Wyświetl więcej recenzji